Una mirada ecosocial a la inclusió educativa

8
maig

Una mirada ecosocial a la inclusió educativa

En FUHEM sabem que la inclusió educativa és una meta o un horitzó que, encara que ens assenyala el camí, és difícil d’assolir de forma plena. Tractem, per això, de recórrer-lo amb il·lusió i esforç, però alhora amb realisme i consciència de tot el que ens falta per fer. Reconeixem els nostres èxits, sovint modestos, però també els nostres errors. Aprenem d’uns i altres i tractem de correguir, quan alguna cosa falla, però també d’alegrar-nos quan fem un pas més, quan recorrem amb èxit un nou tros.

Però també sabem que al que habitualment anomenem inclusió i a les mesures que sovint es posen en marxa per crear uns entorns més inclusius, per encertades que siguin, gairebé sempre els falten algunes potes.

Sabem, per exemple, que no és fàcil eliminar les barreres per a l’accés, la participació i l’aprenentatge en els nostres col·legis quan els nostres nens i nenes viuen en unes societats en què moltes persones fomenten l’odi o almenys la indiferència cap als que creuen que no són iguals que elles; en un món que lluny de tirar murs i fronteres, els aixeca diàriament; que exclou cada dia a més i més persones de l’accés a unes condicions de vida dignes, llevant-los fins i tot la possibilitat de satisfer les seves necessitats més bàsiques.

És difícil treballar per la inclusió a les nostres escoles quan fora d’elles es menysprea o denigra la necessitat de cuidar-nos entre nosaltres, quan es pretén que les relacions entre les persones quedin reduïdes tot just a llançar missatges accelerats a través d’un dispositiu mòbil; quan es conculquen els drets de tants i tants col·lectius, s’agredeixen dones només per ser-ho i quan la violència inunda de forma intencional cada nit els informatius.

Resulta gairebé impossible treballar per la inclusió en un món en què utilitzem la naturalesa de forma depredadora i suïcida; en què a penes ens commou el patiment del planeta que ens acull qui sap per quant de temps.

Per aquestes raons pensem que cal treballar per la inclusió educativa amb una mirada molt més àmplia: una mirada en la qual estiguin presents els valors que creiem que ens fan més persones i ajuden a que la nostra presència al món serveixi per millorar, una mica cada dia, en tots els àmbits i en totes les facetes en què és possible treballar a l’escola.

I també per aquestes raons ens va causar un gran impacte la lectura del nou Index for Inclusion que ens van oferir Tony Booth i Mel Aisncow i en el qual vam veure, pàgina rere pàgina, reflectides moltes de les nostres inquietuds, els nostres esforços i les nostres apostes. I aquest impacte ens va portar a decidir no només incorporar el seu coneixement i criteri en el nostre treball, sinó intentar fer-lo arribar a més professionals i més centres educatius, orgullosos de que els nostres mestres confiessin en la nostra institució per editar-ho en castellà. Gràcies a ells i a moltes altres persones que, des dels seus diversos àmbits de treball i experiència, ens assenyalen el camí, vam pensar que estem en el camí correcte. Esperem poder compartir-la amb moltes i molts que pensen i senten com nosaltres.

Victor M. Rodríguez
Director de l’Àrea Educativa de FUHEM